Sunday, October 3, 2021

 

Info- ja võrguühiskond (4.nädal)

Inimeste parem elu

Igaüks, Eestis, saab ligipääsu riigis toimivatele IKT teenustele. Tervisehoid ja sotsiaalteenuste kvaliteeditase on tõusnud, need on personaalsed ja ennetavad. Infoühiskond on endiselt avatud ja nö vaba. Võrreldes mõjukamate riikidega (USA, Hiina, Venemaa) on säilinud netivabadus e. interneti kasutamisega seoses ei ole sätestatud piiranguid. Samuti on tagatud isikutel andmete privaatsus ja kontroll nende üle. 
Siia tooks näiteks digilugu.ee, kus saab Eesti riigi kodanik ligipääsu sotsiaalteenuste ja terivsehoiu andmetele.
IKT tehnoloogiate integreerimine inimese igapäeva ellu kasvab aastast-aastasse. Inimesed osalevad üha aktiivsemalt avalike otsuste tegemisel ja teenuste loomisel. Vabatahtlik tegevus ja ühiskondlikud alagatused on samuti tõusuteel. Eesti seisab kolme põhimõte eest info vaba liikumine, turvalisus ja privaatsus, mis on infoühiskonna nö kolm olulist sammast. Seetõttu on Eesti globaalne eestkõneleja infoühiskonna arengu teemadel.

Elujõuline Eesti kultuuriruum

Eesti on oma kultuuripärandist väärtuslikuma osa digiseeritud. See on hõlpsasti kättesaadav kogu maailmas, kiirelt leviv ja taaskasutuses. Hetkese ja tuleviku loome pärand on koheselt digitiseeritud, et tagada pikaajaline säilimine. 
Eesti keelne digitaalne maailm on elus ja arenev. Interneti abiga on kättesaadaval e-teenused, raamatud jp. IKT võimaldab tutvustada enda riiki globaalselt. Näiteks õpetatakse eesti keelt välismaailmas.


Allikad :