Monday, October 18, 2021

 

Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus (7.nädal)

Mis on copyleft?

Sõna tuleneb algterminist copyright. Sisuliselt on copyleft tava pakkuda inimestele õigust teose koopiaid ja muudetud versioone vabalt levitada, sätestades, et samad õigused säilivad tuletatud teostes.

Nõrk ja tugev

Copyleft jaguneb kaheks: tugev ja nõrk. 
Tugeva copyleft puhul ei kehti ükski erand e. nõuab kõigi tuletatud komponentide viimist sama litsentsi alla. Populaarseim kasutatav copyleft litsents on GPL ja tugevaim AGPL.
Nõrga puhul imbuvad sisse erandid, kuidas antud tarkvara saab käsitleda. Enamasti kasutatakse nõrka tarkvara kogudes, et linkida ärivaraliste teekidega.

Poolik ja täis

Poolik copyleft litsentsi kasutatakse mitte terve, vaid osa töö jaoks. Põhimõteliselt terve töö ei ole copyleft litsentsi all.
Täis seevastu kehtib igale osale, mis on osa sellest tööst. Väljaarvatud litsents ise. 

Share-alike

Sisuliselt tähendab share-alike mõnede litsentside "aktsialaadset" tingimust, mis näeb ette nõude, et mis tahes vabadus, mis antakse originaalteose kohta, tuleb anda täpselt samadel või ühilduvatel tingimustel mis tahes tuletatud teoses. Copyleft litsents on automaatselt share-alike, kuid mitte vastupidi.
Teine piirang on see, et mõned ühised kokkulepped nõuavad kogu töö jagamist. Igaüks ei taha oma tööd jagada. Mõned CC litsentsid on näited share-alike copyleft litsentsist.


Kasutatud allikad: