Monday, October 11, 2021

 

Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber (6.nädal)

Intellektuaalomandi reform, kus mittekaubanduslik omand muutub vabaks kasutuseks. Kaubanduslik omand jääks kehtima, lühendatud katseajaga. 

Selleks, et oleks võimalik hetkest süsteemi reformida on The Pirate Party välja toonud 6 kokkuvõtliku punkti.


Moraalne osapool jääks samaks e. omandi autorit tunnistatakse autorina. Selle punkti juures ei näe mingisugust muutust, pigem väidaks, et see on intellektuaalomandi baas standard.


Järgmine punkt on tasuta mittekaubandusliku intellektuaalomandi jagamine. Näiteks tuuakse raamatus Peer-to-Peer jagamis võrk, mis peaks olema legaalne. Põhimõtteliselt tahab The Pirate Party eraisikutele teha elu kergemaks, mis on igati aus. Intellektuaalomandi jagamine mitte tulusal eesmärgil peaks olema legaalne. Kergelt öeldes on see tasuta reklaam autorile, mis omakorda tekitab ahela potentsiaalse tulu jaoks.


Kolmas punkt kehtib katseaja kohta. Hetkene pikkus on autori eluiga plus 70.a, mis tundub tõesti väga pikk aeg. The Pirate Party ettepanek on lühendada kaitseperiood 20.a peale, alates avaldamisest. Sellele on nad loonud minu meelest hea vaatepunkti, investorid. Hetkese süsteemiga on investoritel keeruline investeerida autoritesse, kuna tulu saamine venib või ei pruugigi tulla. # vb midagi juurde seoses omandi väärtusega vms


Registreerida omand peale 5.a. Intellektuaalomandi kaitse tuleks anda automaatselt uuele tööle, nagu see ka praegu on. Peale 5. aastat peab autor nö. uuendama omandi kaitset, et vajadusel oleks autor ülesleitav. 

Hetkese süsteemiga eksisteerib tohutul hulgal omandeid, mis on küll kaitstud kuid kaitsjat ei leidu. Seetõttu ei ole ka võimalik neid omandeid taaskasutada või levitada, sest see on illegaalne. Siia võiks tuua näite populaarset video platformist Youtube, kus kasutatakse ära copyright süsteemi, et teenida tulu.


Tasuta tükid - Free sampling. The Pirate Party tahab tuua välja kindlad erandid, kus autorid saavad taaskasutada tükke teiste autorite loomingust. See eksisteerib ka praegu, ainult tekstiga. Kindlate eranditega oleks autoritel ees määrustik millest nad saavad kinni pidada, et keegi ei kuritarvitaks nende loomingut nende enda vastu taaskasutuse eest e. igati mõistlik lahendus.


Digitaalõiguste halduse keeld, DRM. Hunnik tehnoloogiad, mis on loodud rahvusvaheliste ettevõtete poolt, et piirata kasutajate võimalus kasutada, jagada omandeid. Näiteks arvutimängudele implementeeritud DRM nõuab arvutilt rohkem ressursse, et seda mängu jooksutada. Minu Meelest väga kasutu tehnoloogia mida rakendada ning selle keeld oleks igati mõistlik.